Kararda, “Mahkeme, soruşturma yargıcının kararının davaya müdahale teşkil ettiğini gözlemlemiştir. Başvuranların Sözleşme’nin 8. ve 9. Maddeleri kapsamındaki ilgili hakların bu kararın kapsamına girdiğini kabul etti’’ ifadeleri kullanıldı.
Kararda, ailenin cenazelerin kendilerine teslim edilmesi için yaptıkları ilk talebini ‘’soruşturma kapsamında reddetmek’’ bakımından savcının haklı görüldüğü ancak devamında ailenin yaptığı hiçbir başvurunun Belçika yargısı tarafından dikkate alınmamasının ailenin temel haklarının ihlaline yol açtığı görüşünün benimsendiği bildirildi.
Ailenin mağduriyeti ve Belçika yargı makamlarının duyarsızlığının altı çizilen kararda, “Bu davada başvuranlar, soruşturma hakiminin cenazelerin transferlerine izin vermeyi reddetmesinden şikayetçi olmuşlardır. Bu uzun süren süre boyunca tüm girişimleri, yaklaşık iki buçuk yıl, başarısız olmuştur. Bu süre zarfında müdahalenin gerekliliğinin yerel mahkemelerce yeniden incelenmesinin engellenmesi Sözleşme’nin 8. ve 9. Maddeleri kapsamındaki haklarının ihlal edilmesi olarak değerlendirilmiştir’’ ifadelerine yer verildi. İHA’nın haberine göre mahkeme, Belçika’nın Aygün ailesine manevi tazminat olarak 10 bin euro ile zarar, masraf ve giderler için aileye 3 bin 460 euro ödemeye mahkum etti. Uğur Aygün ile Süleyman Aygün’ün cenazeleri, 9 Nisan 2013’te Türkiye’ye götürülerek memleketleri Afyon’da toprağa verilmişti. Aygün kardeşleri silahla vuran Mesut Uçar, Şubat 2014’te 29 yıl hapse mahkum edilmişti.